Przepis na ciasto cappuccino na biszkopcie 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszenna
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka umieść w misce, żółtka przełóż do osobnego naczynia.
2. Do żółtek dodaj cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie ubijaj mikserem na gładką masę.
3. Dodaj mąkę pszenną i kakao do miski z masą żółtkową. Delikatnie wymieszaj składniki.
4. W małej miseczce rozpuszcz kawę w gorącej wodzie. Dodaj to do ciasta.
5. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
6. Dodaj proszek do pieczenia do miski ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
7. Powoli dodawaj masę jajeczną do białek, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
8. Przełóż przygotowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż stanie się puszyste i upieczone.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. W śmietance kremówce dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną. Ubijaj mikserem, aż powstanie sztywna masa kremowa.
12. Krem równomiernie rozprowadź na całym biszkopcie.
13. Możesz posypać ciasto cappuccino na biszkopcie dodatkową kawą rozpuszczalną lub kakao.
14. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się pysznym ciastem cappuccino na biszkopcie.

Podobne przepisy

ciasto cappuccino z mlekiem w proszku
proste ciasto cappuccino bez pieczenia
ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i serkami homogenizowanymi
pyszne ciasto rafaello na biszkopcie
ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą