Przepis na ciasto ciasteczka drożdżowe 📖

Przepis na ciasteczka drożdżowe:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)

1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej cukier oraz sól. Wymieszaj składniki.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier oraz wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże aktywują się.
3. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj je do mąki.
4. Do mąki dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
5. Powoli wlej drożdże z mlekiem do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki i wyrabiać je w cieście.
6. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, odrywaj mniejsze kawałki i formuj z nich małe kulki. Umieszczaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednią odległość między nimi.
8. Ponownie przykryj ciasteczka ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.
9. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
10. Gdy ciasteczka podrosną, włóż je do piekarnika na 12-15 minut lub do momentu, aż się zrumienią.
11. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka z piekarnika i przestudź na kratce.

Ciasteczka drożdżowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto na ciasteczka
ciasto czekoladowe ciasteczka
ciasto drożdżowe na noc
drożdżowe ciasto
fit ciasto drożdżowe