Przepis na ciasto ciasteczka drożdżowe 📖
Przepis na ciasteczka drożdżowe:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej cukier oraz sól. Wymieszaj składniki.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier oraz wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże aktywują się.
3. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj je do mąki.
4. Do mąki dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
5. Powoli wlej drożdże z mlekiem do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki i wyrabiać je w cieście.
6. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, odrywaj mniejsze kawałki i formuj z nich małe kulki. Umieszczaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednią odległość między nimi.
8. Ponownie przykryj ciasteczka ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.
9. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
10. Gdy ciasteczka podrosną, włóż je do piekarnika na 12-15 minut lub do momentu, aż się zrumienią.
11. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka z piekarnika i przestudź na kratce.
Ciasteczka drożdżowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!