Przepis na ciasto czekoladowe bezglutenowe 📖
Oto przepis na ciasto czekoladowe bezglutenowe:Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 150 g masła
- 150 g cukru (preferowane jest cukier trzcinowy)
- 4 jajka
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnym naczyniu rozpuść masło i ponownie odczekaj, aż ostygnie.
3. W misce wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do połączenia składników.
4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
5. W innej misce wymieszaj mąki kukurydzianą, ryżową, proszek do pieczenia i sól.
6. Stopniowo dodaj suchą mieszankę do mokrych składników i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez około 25-30 minut. Sprawdzaj regularnie, aż wierzch będzie delikatnie skorupkowy, a środek wilgotny.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!