Przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe 📖
Oto przepis na ciasto na bezglutenowe pierogi:Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/2 szklanki ziemniaczanego skrobi
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, ziemniaczaną skrobię i sól.
2. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj ciepłą wodę i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mieszaninę jajeczno-wodną do miski z suchymi składnikami, mieszając jednocześnie widelcem lub drewnianą łyżką.
4. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wyrabiaj ciasto rękami, aż stworzysz gładką i elastyczną masę.
5. Uformuj kulę z ciasta, przykryj ją ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu ciasto jest gotowe do użycia. Możesz je rozwałkować na cienkie płaty i wycinać z nich kółka, które będą służyły do formowania pierogów.
7. Nałóż wybrany farsz na środek każdego płata ciasta, zlepij brzegi, formując półksiężyce lub tradycyjne pierogi. Upewnij się, że brzegi są dokładnie zlepione, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
8. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut, aż wyjdą na wierzch i zaczną unosić się.
9. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź. Możesz je podawać od razu z ulubionym sosem lub dodać dodatkowego smaku, smażąc je na patelni z cebulą i boczkiem.
10. Smacznego!