Przepis na ciasto czekoladowe ganache 📖

Oto przepis na ciasto czekoladowe ganache:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 120g mąki

Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia.
2. W misce ubij masło razem z cukrem, aż uzyskasz gładką konsystencję.
3. Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle ubijając masę.
4. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej, mieszając całość.
5. Powoli wsypuj mąkę, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upewnij się, że środek ciasta jest ścięty, gdy wsadzisz w niego patyczek.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie przez kilka minut.
9. Przełóż ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Możesz podawać ciasto czekoladowe ganache samodzielnie lub polać je polewą ganache, wykonaną ze śmietanki kremówki i czekolady. Przechowuj ciasto w lodówce, aby utrzymać świeżość. Smacznego!

Podobne przepisy

tartaletki z ganache
krem do tortu ganache
tort czekoladowy ganache
tynk do tortu ganache
fit ciasto czekoladowe