Przepis na ciasto czekoladowe z kremem 📖

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 180g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się gładka.
2. Dodaj cukier do masy czekoladowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
3. W osobnym naczyniu ubij jajka i dodawaj stopniowo do masy czekoladowej, stale mieszając.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy czekoladowej. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. W międzyczasie przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
9. Krem równomiernie rozsmaruj na wierzchu całkowicie wystudzonego ciasta.
10. Jeśli chcesz, możesz jeszcze posypać ciasto startą czekoladą lub posypką.
11. Przechowuj ciasto w lodówce przed podaniem. Dobrze smakuje z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe kremem
szybkie ciasto czekoladowe z kremem
ciasto czekoladowe z kremem kawowym
ciasto czekoladowe przekładane kremem
ciasto czekoladowe z kremem budyniowym