Przepis na ciasto czekoladowe z powidłami 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnym naczyniu zmiksuj masło i cukier na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
4. Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
5. Do masy dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszaj aż składniki się połączą.
6. Formę do pieczenia (ok. 20x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę ciasta.
7. Na ciasto rozsmaruj równomiernie powidła i przykryj drugą połową masy.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż wierzch nabierze lekkiego rumieńca.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed pokrojeniem i podaniem.
Smacznego!