Przepis na pączki z powidłami 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W garnku podgrzej mleko razem z masłem, aż masło się roztopi. Pozostaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz skórkę cytrynową.
3. W drugiej misce rozpuść drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj łyżkę cukru i odrobinę mąki. Pozostaw na około 15 minut, aż drożdże się aktywują.
4. Do suchych składników dodaj aktywowane drożdże, mleko z masłem oraz żółtka. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm, a następnie wyciągaj kółka o średnicy około 6 cm (możesz do tego użyć szklanki).
7. Na połowę kółek nałóż łyżeczkę powideł śliwkowych, a następnie przykryj je drugą połową i dokładnie zlej brzegi.
8. Pączki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawając odpowiednią przestrzeń między nimi, pozwól im odstawać przez około 30-45 minut.
9. Na patelni rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
10. Smaż pączki kilka minut z każdej strony, aż staną się złote i pięknie napuszone.
11. Po usmażeniu pączków odstaw je na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
12. Posyp pączki cukrem pudrem i możesz podawać. Smacznego!