Przepis na ciasto do pierogów bez jajka 📖
Składniki:- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj gorącą wodę i olej do suchych składników.
3. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj nieco więcej wody. Jeśli jest za klejące, dodaj odrobinę mąki.
5. Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
6. Po tym czasie ciasto można rozwałkować na cienkie placki i wykrawać z niego pierogi.
7. Farsz do pierogów można przygotować według własnego uznania, np. z ziemniakami i serem, kapustą z grzybami, mięsem itp.
8. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyławiaj gotowe pierogi i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z cebulką zrumienioną na patelni.
Smacznego!