Przepis na ciasto do pizzy bez glutenu 📖
Przepis na ciasto do pizzy bez glutenu:Składniki:
- 350 g mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka gryczana)
- 1 łyżka suszonej drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml ciepłej wody
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Pozostaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się aktywować i spieniać.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową i sól.
3. Dodaj oliwę z oliwek do mąki i wymieszaj.
4. Powoli wlej drożdże z wodą do miski z mąką, jednocześnie mieszając składniki drewnianą łyżką.
5. Zagniataj ciasto rękoma, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość wody, a jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki bezglutenowej.
6. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez kilka minut.
7. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
8. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i ponownie zagniataj przez kilka minut.
9. Rozwałkuj ciasto na okrągłą lub prostokątną formę, o odpowiedniej grubości.
10. Dodaj wybrany sos i ulubione składniki na wierzch ciasta.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez około 15-20 minut, aż skórka będzie chrupka i składniki będą dobrze upieczone.
12. Po upieczeniu, wyjmij pizzę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie pokrój i podawaj.
Smacznego!