Przepis na ciasto do pizzy cienkie 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie. Odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną pracować i woda stanie się mętna.
2. W większej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób niewielkie zagłębienie na środku.
3. Wlej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek do zagłębienia w mące.
4. Powoli wymieszaj składniki ze sobą, najpierw za pomocą łyżki, a potem zacznij zagniatać ciasto rękami.
5. Gdy ciasto się zrobi jednolite i elastyczne, wyjmij je z miski i przełóż na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
6. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
7. Umieść ciasto w czystej misce, zasłoń ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
8. Po tym czasie, wyjmij ciasto z miski i delikatnie wyrób go, aby usunąć powietrze.
9. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i umieść go na blasze do pieczenia. Możesz pozostawić brzegi lekko nachodzące na krawędzie.
10. Następnie możesz dodawać dowolne ulubione składniki na wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto pizzy cienkie
dobre ciasto do pizzy cienkie
cienkie ciasto do pizzy thermomix
cienkie ciasto do pizzy bez wyrastania
ciasto do pizzy cienkie i chrupiące