Przepis na ciasto do pizzy cienkie i chrupiące 📖

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży instant (1/2 opakowania)

Dodatkowe składniki do posmarowania pizzy:

- Sos pomidorowy
- Ser mozarella
- Ulubione dodatki (np. szynka, pieczarki, papryka, oliwki, pomidor)

Instrukcje:

1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.

2. W większej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj oliwę z oliwek oraz wyrośnięte drożdże z wodą.

3. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

4. Przykryj misę czystą ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na cienki placek. Możesz użyć odrobinę mąki, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy.

6. Nałoż na ciasto sos pomidorowy i równomiernie rozsmaruj go na całej powierzchni.

7. Posyp ciasto ulubionymi dodatkami - np. serem, szynką, pieczarkami, papryką, oliwkami, pomidorem.

8. Piecz pizzę w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i lekko zrumienione.

9. Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej trochę przestygnąć. Pokrój na kawałki i gotowe!

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto pizzy cienkie
ciasto do pizzy cienkie
cienkie ciasto do pizzy bez drożdży
cienkie ciasto do pizzy thermomix
cienkie ciasto do pizzy włoskiej