Przepis na ciasto do pizzy domowej duża blacha 📖

Przepis na ciasto do pizzy:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.

2. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

3. Powoli dodawaj płynne składniki do miski z suchymi składnikami. Wykorzystaj drewnianą łyżkę lub mikser do utworzenia jednolitej masy.

4. Gdy składniki połączą się, wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez około 10 minut. Powinno stać się gładkie i elastyczne.

5. Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i pozwól mu wyrosnąć przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

6. Gdy ciasto podrośnie, wylej je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wyciśnij powietrze z ciasta. Podziel je na dwie równe części.

7. Każdą część ciasta można rozwałkować na okrągłą lub prostokątną formę, zależnie od preferencji. Upewnij się, że grubość ciasta jest równomierna.

8. Przełóż ciasto na przygotowaną dużą blachę do pieczenia i wstaw je do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz pizzę w temperaturze 220°C przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi będą lekko zrumienione.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie dodaj ulubione składniki na wierzch i wstaw je ponownie do piekarnika na kolejne kilka minut, aż składniki będą dobrze nagrzały się i ser się rozpuścił.

10. Gotową pizzę wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłą. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto do pizzy duża blacha
ciasto do pizzy domowej
ciasto do pizzy blacha
ciasto shrek duża blacha
ciasto marchewkowe duża blacha