Przepis na ciasto do pizzy drozdze 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
3. Dodaj oliwę do drożdży i wody, następnie wlej mieszankę do naczynia z suchymi składnikami.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
6. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski posmarowanej oliwą. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do użycia. Możesz je rozwałkować na formę do pizzy i dodać ulubione składniki.
8. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez około 15-20 minut, aż skórka będzie chrupiąca, a składniki dobrze się podpieką.