Przepis na ciasto do pizzy puszyste 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże i olej do miski z suchymi składnikami. Wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i przełóż na oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie ugniataj je przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
6. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki. Każdą kulę rozwałkuj na placek o żądanej grubości.
7. Gotowe placek przenieś na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia.
8. Teraz możesz dodać ulubione składniki na pizzę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie miękkie i lekko zrumienione.
9. Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed pokrojeniem i podaniem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowaną, puszystą pizzą. Smacznego!