Przepis na ciasto na naleśniki puszyste- 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- dodatkowo: ulubione nadzienie (np. dżem, ser, owoce)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Do mąki dodaj żółtka, mleko i olej, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy naleśnikowej, by ciasto stało się puszyste.
6. Przygotuj patelnię do naleśników, rozgrzej ją i posmaruj odrobiną oleju.
7. Naleśniki smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą lekko zrumienione.
8. Gotowe naleśniki można nadziewać ulubionymi składnikami, zwijać lub składać na pół.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki ciasto puszyste
puszyste naleśniki
naleśniki puszyste
puszyste amerykańskie naleśniki
najprostszy puszyste naleśniki