Przepis na ciasto do pizzy włoskiej 📖

Składniki:
- 3 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. W małej misce wymieszaj wodę, cukier i drożdże. Odstaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj aktywowane drożdże i oliwę z oliwek.
3. Zacznij wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Następnie wyłóż je na oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite.
4. Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, znów wyrabiaj je przez kilka minut, aż powietrze zostanie usunięte.
6. Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o żądanej grubości.
7. Nałóż ulubione składniki na ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione.

Smacznego!

Podobne przepisy

cienkie ciasto do pizzy włoskiej
gołąbki w kapuście włoskiej
makaroniki na bezie włoskiej
kapusniak z wloskiej kapusty
pizze z włoskiej mąki