Przepis na kapusniak z wloskiej kapusty 📖

Przepis na kapusniak z włoskiej kapusty:

Składniki:
- 1 włoska kapusta
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Kapustę poszatkować na drobne paseczki.
2. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor.
5. Wsypać mąkę i przesmażyć przez chwilę, mieszając.
6. Dodać krojoną kapustę, marchewki i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając.
7. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem.
8. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z kapusty włoskiej pieczone w piekarniku
kapuśniak z młodej kapusty
kapuśniak z kiszonej kapusty
fit kapuśniak z młodej kapusty
kapuśniak z białej kapusty