Przepis na ciasto do pizzy z kilograma mąki 📖
Przepis na ciasto do pizzy z kilograma mąki:Składniki:
- 1 kg mąki pszenna
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 14 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml ciepłej wody
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut, aż drożdże się aktywują.
3. Wlej aktywowane drożdże i oliwę z oliwek do mąki. Wyrabiaj ciasto, dopóki nie stanie się elastyczne i gładkie.
4. Przekładaj ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto można podzielić na mniejsze porcje i uformować cienkie placki do pizzy.
6. Nałóż wybrany sos do pizzy oraz ulubione składniki.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowaną, pyszną pizzą.