Przepis na ciasto drożdżowe babci 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 30g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: rodzynki, kandyzowane owoce
Instrukcje:
1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrośli.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj składniki.
3. Dodaj do miski wyrośnięte drożdże oraz resztę ciepłego mleka. Dodaj również roztopione i ostudzone masło.
4. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli chcesz dodać rodzynki lub kandyzowane owoce, dodaj je pod koniec wyrabiania.
5. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i delikatnie rozwałkuj na prostokątną płachtę.
7. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc roladę.
8. Następnie pokrój roladę na kawałki o grubości około 3-4 cm.
9. Ułóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
10. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.
11. W trakcie wyrośnięcia ciasta, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
12. Po wyrośnięciu, wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
13. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na kratce.
Smacznego!