Przepis na racuchy drozdzowe babci 📖
Przepis na racuchy drożdżowe babci:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier pudr do posypania
Sposób przygotowania:
1. W małej misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. W większej misce wymieszać resztę mąki, cukru, cukru waniliowego oraz szczyptę soli.
3. Do suchych składników dodać rozczyn z drożdżami oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
5. Na patelni rozgrzać olej do smażenia racuchów.
6. Łyżką nabierać porcję ciasta i rozprowadzić na gorącym oleju, tworząc niewielkie placuszki.
7. Na każdy placuszek położyć plasterki jabłka.
8. Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
9. Gotowe racuchy wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
10. Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego!