Przepis na ciasto drożdżowe babcia gotuje 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. W małym naczyniu rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać i się wyrośnie.
2. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy.
3. Dodajemy jajka oraz rozpuszczone masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
7. Następnie formujemy dowolne kształty (np. bułeczki, warkocze) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Po upływie czasu wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy je przez około 20-25 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru.
11. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.

Gotowe! Teraz możemy cieszyć się smakiem pysznego babciniego ciasta drożdżowego.

Podobne przepisy

oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
bigos babcia gotuje
leczo uwaga babcia gotuje
ewa gotuje ciasto drozdzowe
ewa gotuje ciasto drożdżowe z kruszonką