Przepis na ciasto drożdżowe babcia gotuje 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. W małym naczyniu rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać i się wyrośnie.
2. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy.
3. Dodajemy jajka oraz rozpuszczone masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
7. Następnie formujemy dowolne kształty (np. bułeczki, warkocze) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Po upływie czasu wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy je przez około 20-25 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru.
11. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Gotowe! Teraz możemy cieszyć się smakiem pysznego babciniego ciasta drożdżowego.