Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe 📖
Oto przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe:Składniki:
- 350 g mąki bezglutenowej (np. mieszanka mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej, mąki kukurydzianej)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży (1 paczka)
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła, rozpuszczonego
- dodatkowa mąka bezglutenowa do podsypywania
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier i sól.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku i zostaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, rozpuszczone masło i aktywowane drożdże z mlekiem. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę podsylaną mąką bezglutenową i wyrabiaj je przez około 5-10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta ponownie lekko wyrób je na stolnicy posypanej mąką bezglutenową.
7. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, a następnie pozostaw jeszcze na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-35 minut, aż stanie się złote i wewnątrz będzie suche.
9. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznym bezglutenowym ciastem drożdżowym.