Przepis na rogaliki drożdżowe bezglutenowe 📖
Oto przepis na rogaliki drożdżowe bezglutenowe:Składniki:
- 300 g mąki bezglutenowej (na przykład mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka (lub roślinnego mleka)
- 50 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 jajko (opcjonalnie)
- nadzienie według preferencji, na przykład dżem, miód, czekolada, orzechy
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sól i cukier.
2. W innym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozpuszczone drożdże oraz miękkie masło lub margarynę. Jeśli chcesz, dodaj również jajko i dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką bezglutenową i zagniataj je przez około 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokątną powierzchnię o grubości około 0,5 cm.
7. Pokrój ciasto na trójkątne kawałki i na każdym trójkącie umieść wybrane nadzienie.
8. Zwijaj rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta, aż do końca.
9. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15-20 minut, aby jeszcze raz wyrosły.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Po wyrośnięciu rogalików, włóż je do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
12. Wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!