Przepis na ciasto drożdżowe do pizzy 📖

Składniki:
- 500g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 7g suchych drożdży
- 300ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W małej miseczce rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę.
4. Zagniataj ciasto ręcznie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po upływie czasu wyjmij ciasto z miski i podziel je na dwie równe części.
7. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o żądanej grubości i kształcie.
8. Przenieś placek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Teraz pizza jest gotowa do wyłożenia dowolnymi składnikami i upieczenia w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżowe ciasto do pizzy
ciasto do pizzy fit
ciasto do pizzy xxl
ciasto do pizzy 24h
na.com ciasto do pizzy