Przepis na ciasto drożdżowe jagodowe 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 125g cukru
- 125g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 500g jagód
- 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje:
1. Rozdrobnij drożdże w misce, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 50ml ciepłego mleka. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, 75g cukru i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, resztę mleka, roztopione masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
Zagnieć ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.

3. Zawiń ciasto w wilgotną ściereczkę i odstaw je w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.

4. W tym czasie w małym garnku dodaj jagody i łyżkę cukru pudru. Delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż jagody zaczną się rozpadać i powstanie odrobinę soku. Odstaw do ostygnięcia.

5. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
Nałóż połowę jagód na jednym z prostokątów. Następnie przykryj drugim prostokątem.
Przytnij nadmiar i zamknij boki, aby jagody były dokładnie w środku ciasta.

6. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw na około 30 minut, aby podrosło nieco.

7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

8. Po 30 minutach pieczenia, wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je drugą łyżką cukru pudru.

9. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż nabierze rumianego koloru.

10. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podać je na ciepło lub na zimno.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smakiem tego pysznego i owocowego ciasta drożdżowego jagodowego. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki jagodowe
pierogi jagodowe
babeczki jagodowe
tiramisu jagodowe
pancakes jagodowe