Przepis na rogaliki jagodowe 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g jagód

Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i rozdrobnij składniki, a następnie wgnieć je w wyrobione ciasto.
3. Dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy, wyrabiając ciasto do momentu, aż składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części, zawijając je w folię spożywczą i wstawiając do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, odwij jedną część ciasta i rozwałkuj ją na grubość około 0,5 cm.
6. Pokrój ciasto nożem na trójkąty o równych bokach.
7. Na każdym trójkącie umieść kilka jagód, a następnie zwiń go na kształt rogalika, zaczynając od szerszego końca.
8. Przenieś rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Powtórz punkty 5-8 dla drugiej części ciasta.
10. Wstaw blaszkę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż rogaliki nabiorą złocistego koloru.
11. Po upieczeniu, wyjmij rogaliki z piekarnika i ostudź na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki jagodowe
lody jagodowe
pierogi jagodowe
tiramisu jagodowe
pancakes jagodowe