Przepis na pierogi jagodowe 📖

Składniki na pierogi jagodowe:
- 300g jagód
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli

1. Przejdźmy do przygotowania nadzienia jagodowego. Umieść jagody w misce i dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Odstaw je na bok, aby mogły lekko odsączyć się z nadmiaru wody.

2. Przygotuj ciasto pierogowe. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajko, olej roślinny i letnią wodę. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc elastyczną i gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, a jeśli jest zbyt klejące, dodaj mąki.

3. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut.

4. Następnie podziel ciasto na dwie części. Wybierz jedną część i rozwałkuj ją na cienki placek na oprószonej mąką powierzchni. Możesz użyć wałka do ciasta lub rozwałkować je przy użyciu butelki.

5. Z tego placeku wykrawaj kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnego wykrawacza do pierogów.

6. Na każde kółko ciasta połóż około 1 łyżeczki nadzienia jagodowego. Złóż pierożek na pół, tworząc półksiężycowe kształty.

7. Przygotuj pozostałą część ciasta i powtarzaj opisane wcześniej kroki, aż całe ciasto i nadzienie zostaną wykorzystane.

8. Gotowe pierogi jagodowe gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-5 minut. Kiedy będą gotowe, wypływają na powierzchnię wody.

9. Wyjmij pierogi z wrzątku i podawaj na talerzu. Możesz je polać roztopionym masłem, a także posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki jagodowe
lody jagodowe
tiramisu jagodowe
gofry jagodowe
babeczki jagodowe