Przepis na ciasto drożdżowe klasyczne 📖
Oto przepis na klasyczne ciasto drożdżowe:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży (lub 10g drożdży instant)
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 80g masła, rozpuszczone
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, resztę cukru i szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz 2 jajka.
4. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć, aby wydobyć powietrze. Możesz też dodać ulubione dodatki, takie jak rodzynki, orzechy czy kandyzowane owoce.
7. Następnie formuj ciasto - możesz nadać mu tradycyjny kształt bułek lub upiec jedno większe ciasto w formie do pieczenia.
8. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby jeszcze raz podrosło.
9. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Upiecz ciasto przez około 25-30 minut, aż będzie pięknie rumiane i wypieczone w środku.
11. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciasto na kratkę do ostygnięcia.
12. Gotowe! Możesz podawać ciasto drożdżowe klasyczne na ciepło lub na zimno, na przykład posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!