Przepis na ciasto drożdżowe light 📖
Przepis na lekkie ciasto drożdżowe:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 50g cukru
- 2 jajka
- 50g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól.
3. Dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku do miski z mąką.
4. Dodajemy jajka i rozpuszczone masło.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie elastyczne ciasto.
6. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy je rękoma przez około 10 minut.
7. Po wyrabianiu, formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do miski, przykrywając ściereczką.
8. Odstawiamy ciasto na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
9. Po wyrośnięciu, ponownie wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
10. Następnie formujemy z niego dowolne kształty np. bułki, pączki itp.
11. Umieszczamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
12. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.
13. Po 30 minutach, wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
14. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się lekkim i puszystym ciastem drożdżowym. Smacznego!