Przepis na ciasto drożdżowe miękkie 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
- budyń waniliowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. W większej misce wymieszaj mąkę, sól i resztę cukru. Dodaj roztopione masło, jajka i aromat waniliowy (jeśli używasz).
3. Zaczyn drożdżowy dodaj do mąki i wyrób ciasto, najlepiej z pomocą miksera lub ręcznie przez około 10 minut. Niech ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj formę (np. okrągłą o średnicy 26cm) przez wysmarowanie jej masłem lub wyłożenie papierem do pieczenia.
6. Na stolnicy posypanej mąką wyłóż ciasto i lekko je ugniatając, usuń z niego powietrze. Możesz też dodać dodatkowo budyń waniliowy, jeśli chcesz.
7. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do formy. Odstaw na kolejne 30 minut.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, włóż je do piekarnika na około 30-35 minut, aż stanie się złociste i wypiecze się w środku.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
11. Gotowe ciasto drożdżowe miękkie możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ciasto miękkie
pizze miekkie ciasto
ciasto do pizzy miekkie
ciasto na pierogi miękkie
ciasto na pierogi żeby było miękkie