Przepis na ciasto na pierogi żeby było miękkie 📖
Oto przepis na miękkie ciasto na pierogi:Składniki:
1 kg mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
2 jajka
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj ciepłą wodę i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo wlej mieszankę jajeczno-wodną do mąki, ciągle mieszając łyżką lub ręką.
4. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze połączą się i utworzą gładkie ciasto.
5. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
6. Po zagniataniu, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
7. Gdy ciasto odpocznie, podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj każdy na cienkie, okrągłe płaty.
8. Nałóż nadzienie na jedną połowę płata ciasta (np. farsz mięsny, serowy, ziemniaczany) i zlep drugą połową, tworząc pierogi.
9. Ponownie przykryj pierogi wilgotną ściereczką, aby się nie wysuszyły.
10. Gotuj pierogi w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Ostrożnie wyjmij pierogi z wrzątku, używając łyżki cedzakowej, i odłóż na talerz.
12. Powtarzaj proces gotowania dla pozostałych pierogów.
Twoje miękkie pierogi są gotowe do podania! Możesz je serwować z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, cebula podsmażana na maśle lub sos pomidorowy. Smacznego!