Przepis na ciasto drożdżowe mniammniam 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży świeżych lub 1 torebka drożdży instant
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Ulubione nadzienie, np. dżem, czekolada, śliwki
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło oraz wanilię, jeśli używamy.
3. Wlewamy aktywowane drożdże do misy z mąką i wyrabiamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera z przystawką do wyrabiania ciasta.
4. Gdy składniki dobrze się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Formujemy kulę z ciasta i wkładamy je z powrotem do miski lekko natłuszczonej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto podrośnie, zdejmujemy je z miski i delikatnie wyciskamy powietrze. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki o odpowiedniej wielkości, zależnie od tego, jakie ciasto chcemy upiec.
7. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulki i rozpłaszczamy, tworząc miejsce na nadzienie. Możemy użyć ulubionego dżemu, czekolady lub owoców.
8. Składamy kawałki ciasta, zamykając nadzienie, i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 20-30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
10. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
11. Po upływie czasu pieczenia, wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
12. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Teraz możesz cieszyć się domowym, puszystym i pysznym ciastem drożdżowym! Smacznego!