Przepis na ciasto drożdżowe na baranka wielkanocnego 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 żółtko (do posmarowania)
- kolorowe cukry do dekoracji

Przygotowanie:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na kilka minut, aż zaczną bulgotać.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy jajka i rozpuszczone masło, mieszamy wszystko razem.
3. Do powstałej masy wlewamy rozpuszczone drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta wyjmujemy je z miski i ponownie zagniatamy przez kilka minut.
6. Formujemy z ciasta wielkanocnego baranka, nadając mu odpowiedni kształt. Uwaga: warto mieć na uwadze, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia trochę urośnie, więc uformowany baranek nie powinien być zbyt duży.
7. Na blaszę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy uformowanego baranka i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
9. Po upływie czasu, baranka smarujemy żółtkiem, dzięki czemu będzie miał piękny, złocisty kolor.
10. Na koniec posypujemy go kolorowymi cukrami.
11. Pieczemy baranka przez około 25-30 minut, aż stanie się złoty i dobrze wypieczony.
12. Po upieczeniu wystudzamy i gotowy wielkanocny baranek możemy ozdobić dowolnie, np. dodając lukier, owocami czy ozdobnymi wstążkami. Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanocnego baranka
wielkanocnego mazurka
zakwas do żurku wielkanocnego
mazurka wielkanocnego tradycyjny
fit ciasto drożdżowe