Przepis na mazurka wielkanocnego tradycyjny 📖

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g maku
- 100 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- skórka otarta z jednej cytryny
- masa marcepanowa (opcjonalnie)
- barwny lukier do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Masło pokroić na kostki i połączyć z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, jajkiem i żółtkiem. Wyrobić ciasto, a następnie odstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Mak zmielić w młynku, a następnie zalać wrzącym mlekiem. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, cukier, miód, kakao i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Ciasto podzielić na dwie części - jedną większą na spód, drugą mniejszą na paski do wzoru. Wyłożyć większą część na dno prostokątnego blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę z maku, równomiernie ją rozprowadzają.
5. Z pozostałej części ciasta uformować paski i ułożyć w kratkę na wierzchu masy makowej.
6. Mazurek piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.
7. Mazurek po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować masą marcepanową i/lub kolorowym lukrem.

Mazurek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanocnego mazurka
wielkanocnego baranka
zakwas do żurku wielkanocnego
ciasto drożdżowe na baranka wielkanocnego
mazurka fit