Przepis na ciasto drożdżowe na jagodzianki 📖
Składniki:1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
150 g margaryny
150 g cukru
40 g drożdży
2 szczypty soli
2 jajka
500 g jagód
cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W osobnym naczyniu roztop margarynę i ostudź do temperatury pokojowej.
3. Do miski z drożdżami dodaj pozostały cukier, sól, jajka i roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Kontynuuj wyrabianie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i uformuj z nich kulki.
7. Na oprószonym mąką blacie, rozwałkuj każdą kulę na płaskie kawałki.
8. Na środku każdego kawałka ułóż kilka jagód, a następnie lekko zawiń ciasto, formując jagodziankę.
9. Umieść jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na chwilę, aby trochę podrosły.
10. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż jagodzianki będą złociste.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
12. Posyp jagodzianki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!