Przepis na jagodzianki drożdżowe 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 60g masła
- 60g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżych drożdży
- szczypta soli
- jagody (świeże lub mrożone)
- cukier puder (opcjonalnie do posypania)
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jajka. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie elastyczne ciasto.
3. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.
4. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrób je przez kilka minut i podziel na mniejsze kawałki (ok. 10 cm średnicy).
6. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrągłą placki.
7. Na środek każdej placka połóż garść jagód i zwiń brzegi ciasta, tworząc niewielkie bułeczki.
8. Układaj jagodzianki na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy między nimi, aby miały miejsce na wyrośnięcie.
9. Przykryj jagodzianki ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby ponownie podrosły.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż jagodzianki będą złote.
11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
12. Przed podaniem posyp jagodzianki cukrem pudrem.
Smacznego!