Przepis na ciasto drożdżowe na makowiec zawijany 📖

Oto prosty przepis na ciasto drożdżowe na makowiec zawijany:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 300g maku
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w 100 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. W innym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, żółtka, sól i roztopione masło. Dodaj aktywowane drożdże i pozostałe 150 ml ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Przełóż ciasto do miski, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Przygotuj nadzienie makowe: zmiel mak na mąkę w blenderze, dodaj cukier, jajko, mleko i kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozprowadź na nim równomiernie przygotowane nadzienie makowe.
6. Zroluj ciasto od dłuższego boku, tworząc długi rulon. Następnie przekrój go wzdłuż na pół tak, aby odsłonić nadzienie makowe.
7. Splątaj ze sobą oba paski z ciasta, tworząc efektowne wplecione wzory.
8. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
9. Piecz makowiec przez około 40-45 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
10. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polukrować lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makowiec zawijany
makowiec zawijany rolada makowa
ciasto drożdżowe na makowiec
ciasto drożdżowe makowiec
kruche ciasto pod makowiec