Przepis na ciasto drożdżowe na racuchy 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odczekać kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i wytworzą pianę.
2. Do piany drożdżowej dodać mąkę, pozostały cukier, sól, jajka, ciepłe mleko i olej. Dokładnie wymieszać składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Głęboką patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wlać olej do głębokości około 1 cm.
5. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć racuchy z obu stron, aż staną się rumiane i dobrze wypieczone.
6. Usmażone racuchy wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
7. Posypać racuchy cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

na racuchy drożdżowe
racuchy bez drożdżowe
racuchy drozdzowe babci
racuchy drożdżowe z makiem
racuchy drożdżowe bez jabłek