Przepis na ciasto drożdżowe nocne 📖
Przepis na ciasto drożdżowe nocne:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 80g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- dowolne nadzienie (np. konfitura, kruszonka, owoce)
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, masło i jajka. Wlej rozmieszaną drożdżową mieszankę i ekstrakt z wanilii.
3. Starannie wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub miksera z wyposażeniem do wyrabiania ciasta, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na całą noc w ciepłym miejscu - najlepiej w nieotwartym piekarniku.
5. Następnego ranka ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie zagnieć, aby usunąć powietrze.
7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
8. Nałóż wybrane nadzienie na środek ciasta, a następnie zroluj ciasto od dłuższego boku.
9. Ostrym nożem pokrój ciasto na równe kawałki o szerokości około 5 cm.
10. Układaj kawałki ciasta w foremkach do babeczek lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednią odległość między nimi.
11. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
12. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
13. Gdy ciasto ponownie podwoi swoją objętość, wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż nabierze złocistego koloru.
14. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, świeżym ciastem drożdżowym nocnym. Smacznego!