Przepis na ciasto drożdżowe urszulanek 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- starta skórka z jednej cytryny
- ulubione nadzienie (np. dżem, czekolada, orzechy)

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i odstawiamy na kilka minut, aż się aktywują.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz roztopione, ostudzone masło.
3. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą i utworzą elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy trochę więcej mąki.
4. Ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiamy je przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste.
5. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 1-2 godziny, aby wyrosło.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
7. Na całość rozsmarowujemy ulubione nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Możemy również nałożyć kilka ulubionych składników, np. orzechy lub rodzynki.
8. Zwijamy ciasto od dłuższego boku, starając się utrzymać równą roladę.
9. Roladę kroimy na kawałki o grubości około 5 cm.
10. Kawałki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wystarczająco dużo miejsca na wyrośnięcie.
11. Odstawiamy blachę na około 30 minut, aby urszulanki podrosły.
12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut, aż staną się rumiane.
13. Po upieczeniu, urszulanki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit ciasto drożdżowe
drożdżowe ciasto
ciasto drożdżowe na noc
ciasto drożdżowe puszyste
ciasto drożdżowe pizza