Przepis na ciasto drozdzowe z farszem 📖
Składniki:Ciasto:
- 500g maki
- 200 ml mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajko
- 20g drożdży
- szczypta soli
Farsz:
- 300g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj szczyptę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj miękkie masło, cukier, jajko i sól. Wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem i wymieszaj składniki aż powstanie jednolite ciasto.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i lśniące.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. W międzyczasie przygotuj farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż wszystko, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je widelcem.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę i podsypuj mąką. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
7. Na przedłużonym brzegu ciasta rozłóż farsz równomiernie, zostawiając niewielką ilość miejsca na doklejenie po złożeniu.
8. Zwiń ciasto w rulon, dociskając brzegi, aby dobrze się skleiły.
9. Przekrój ciasto w poprzek na kawałki o szerokości około 5 cm.
10. Układaj kawałki na natłuszczonej blaszce, odlegając je od siebie. Odstaw na 15-20 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste.
12. Wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj np. z sosem pomidorowym. Smacznego!