Przepis na ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej 📖

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250ml ciepłego mleka
- 80g masła
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżką cukru. Dodać 4 łyżki mąki orkiszowej i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszać resztę mąki orkiszowej, sól i pozostały cukier.
3. Do mąki dodać rozpuszczone, letnie masło i zaczyn z drożdży. Stopniowo dodawać ciepłe mleko i wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
4. Wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
5. Gotowe ciasto drożdżowe przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na kilka równych części i uformować z nich kulki.
7. Kulki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
8. Odstawić na około 30 minut, aby ciasto drożdżowe ponownie podrosło.
9. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu ciasto drożdżowe wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Gotowe ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej można podawać na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem, polane czekoladą lub podane z ulubionymi owocami. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na naleśniki z mąki orkiszowej
ciasto na pierogi z maki orkiszowej
ciasto z mąki orkiszowej z rabarbarem
ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej
ciasto do pizzy z mąki orkiszowej