Przepis na ciasto drożdżowe z mąki żytniej 📖

Oto prosty przepis na ciasto drożdżowe z mąki żytniej:

Składniki:
- 500 g mąki żytniej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka soli

1. W większej misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić je w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

2. W osobnej misce wymieszać mąkę, resztę cukru i sól.

3. Do wyrośniętego drożdżowego roztworu dodać jajka i rozpuszczone masło. Wymieszać.

4. Stopniowo dodawać suchą mieszankę z mąki do miski z roztworem drożdżowym. Przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść, aż będzie jednolite i elastyczne.

5. Przenieść ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

6. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz, a następnie podzielić je na mniejsze porcje i uformować bułki lub placek.

7. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pozostawiając odpowiednią przestrzeń między nimi. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut, aby podrosły.

8. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.

9. Po odpowiednim wyrośnięciu ciasta, wstawić blaszkę z bułkami do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż staną się pięknie złote.

10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowym, aromatycznym ciastem drożdżowym z mąki żytniej. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe z mąki żytniej
ciasto do pizzy z maki zytniej
chleb z mąki żytniej
placki tortille z mąki żytniej
domowy chleb z mąki żytniej