Przepis na ciasto drożdżowe z olejem 📖
Przepis na ciasto drożdżowe z olejem:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 80ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- cukier puder (opcjonalnie) do posypania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj olej i jajka, dobrze wymieszaj.
3. Powoli dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz tu używać miksera z hakiem do ciasta.
4. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj foremkę do pieczenia. Możesz użyć tortownicy, keksówki lub innego formu do ciasta.
6. Delikatnie wyjmij ciasto z miski i przełóż je do formy. Rozprowadź je równomiernie.
7. Odstaw ciasto na kolejne 20-30 minut, aby jeszcze raz wyrosło.
8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
9. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złote.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem, jeśli chcesz.
Gotowe! Możesz cieszyć się domowym, puszystym ciastem drożdżowym z olejem. Smacznego!