Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 kg rabarbaru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajka i rozpuszczone masło.
3. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. W międzyczasie rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na wyłożony papierem do pieczenia prostokątny bądź okrągły tortownicę.
7. Na rozwałkowanym cieście układamy kawałki rabarbaru.
8. Całość posypujemy cukrem.
9. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut, aż się zrumieni.
10. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!