Przepis na drożdżowe ciasto z rabarbarem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 150g masła
- 200ml ciepłego mleka
- 50g cukru
- 20g drożdży
- 3 jajka
- 1 szklanka posiekanej rabarbaru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże, roztopione i lekko przestudzone masło oraz jajka. Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
5. W międzyczasie obieramy i kroimy rabarbar na niewielkie kawałki.
6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy kawałki rabarbaru.
8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
10. Gotowe ciasto z rabarbarem kroimy na porcje i podajemy. Możemy posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, jeśli lubimy słodkie dodatki.
Smacznego!