Przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 📖
Składniki:Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 1 opakowanie drożdży instant
- 2 jajka
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 500g wiśni, oczyszczonych i odsączonych
- 100g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g masła
Instrukcje:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże aktywują się i powstanie piana.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj wiśnie, cukier i skrobię ziemniaczaną. Odstaw na chwilę, aby cukier i skrobia wchłonęły sok z wiśni.
6. Po wyrośnięciu ciasta, przekładaj je na oprószoną mąką powierzchnię i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
7. Nałóż nadzienie z wiśniami na jedną połowę każdego prostokąta, zostawiając wolne brzegi. Złóż ciasto na pół i dokładnie zamknij brzegi. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i masło w misce, aż powstanie krusząca masa. Posyp ciasto równomiernie kruszonką.
9. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby ponownie wyrosło nieco.
10. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!