Przepis na drożdżówkę z wiśniami i kruszonką 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 500g wiśni (bez pestek)
Na kruszonkę:
- 100g mąki pszennej
- 80g cukru
- 80g miękkiego masła
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną działać i mieszanina stanie się piankowa.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i jajka. Dodaj rozpuszczone drożdże i masło. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz elastyczną masę.
3. Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. W międzyczasie umyj wiśnie i usuń pestki.
5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1cm. Wyłóż wiśnie na wierzchu, zostawiając niewielki margines na brzegach ciasta.
6. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc wałek. Następnie pokrój go na kawałki o grubości około 2cm. Układaj je na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
7. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do podrośnięcia.
8. W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i miękkie masło, pocierając je palcami, aż powstanie kruszonka.
9. Posyp drożdżówki przygotowaną kruszonką.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i kruszonka będzie chrupiąca.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
12. Podawaj drożdżówkę z wiśniami i kruszonką jako ciepłą lub zimną przekąskę. Smacznego!