Przepis na ciasto drożdżowe ze smalcem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 75g smalcu
- 75g cukru
- 1 łyżka drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- dowolne bakalie lub rodzynki (opcjonalnie)
1. Do naczynia drożdżowego dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą pianę.
2. W międzyczasie w rondelku podgrzej resztę mleka z cukrem oraz szczyptą soli, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj smalec i rozpuść go, mieszając na małym ogniu.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka oraz rozpuszczony smalec z mlekiem. Dodaj również aktywowane drożdże. Całość dokładnie zagnieć, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość mleka. Jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj trochę mąki.
4. Gładkie ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, w ciepłe i niezbyt przewiewne miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie przeknij i dodaj bakalie lub rodzynki według uznania. Wymiń je równomiernie, wgniatając w ciasto.
6. Wyłożenie tortownicy (o średnicy około 22 cm) papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
7. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
9. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstaw je do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut, aż będzie pięknie złociste i wypieczone.
10. Wyjmij ciasto ze smalcem z piekarnika i ostudź przed podaniem. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!